Heil Péter blogja

Vagabund

Vagabund

A seholsincs ember

2019. június 04. - Peter Heil

Breaking News: az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja Brüsszelben ma megtartotta alakuló ülését. Az találkozón eldőlt: bár tegnap előre triumfáltak, coki, mégsem lesz parlamenti alelnöke a FIDESZ-nek. Lehet, hogy semmilyen posztja sem, tekintettel arra, hogy az EPP nem fogja őket sehová sem javasolni. Rögzíthetjük tehát: csont nélkül bejött korábbi elemzésünk: Brüsszelben nem lett fülkeforradalom, nodepláne szélsőjobbos áttörés, és az EPP is, köszöni szépen, meglesz a FIDESZ nélkül.

looking_for_a_friend.jpeg

Ilyenkor az egyszeri eurofil blogger nem tud ellenállni a kísértésnek, hogy a magyar miniszterelnök és a FIDESZ sanyarú sorsát tekintve ide ne idézze a Beatles örökbecsű dalát, a Nowhere Man-t - ha a nyájas olvasó megbocsátja a bikkfa fordítást - a Seholsincs embert:

„He’s a real nowhere man

Sitting in his nowhere land

making all his nowhere plans

For nobody...”

 Úgy tűnik, tökéletes az analógia. Orbán Viktor, ahelyett, hogy jobbról előzve elfoglalta volna az Európai Néppártot, majd pedig az egész Európai Parlamentet, sőt az Uniót, hirtelen a senki földjén találta magát. Üldögél egyedül, elfelejtett országában, és szövögeti a terveit, melyekre senki sem kíváncsi.

És ráadásul nem tudja, hová tart. A szélsőjobbra, ahová a szíve húzza, (még) inkább nem ülne át. Vélhetően azért, mert nem nyertek elég nagyot. Így a befolyásuk az EP-ben továbbra is nagyon kicsi lesz. Egyszerűen nem éri meg oda csatlakozni. A kereszténydemokrata Európai Néppárt viszont a jelek szerint valóban leírta a FIDESZ-t, és még csak szóba sem akar állni velük. Nem csak az kormányfők csúcsértekezletei előtt, hanem a Parlamentben sem. Szégyellje magát aki rosszra gondol: nyilván azért, mert Orbán Viktor erre is megkérte őket. De akkor se.

A dolog persze előre látható volt - nem a választások éjszakája, hanem hónapok óta. Úgy néz ki, a FIDESZ vezetői pont abba a hibába estek bele, amivel ellenfeleiket kritizálták. És most tényleg kiderült, ők ülnek egy valóságtól elzárt véleménybuborékban, amelyet maguknak kreáltak - nem pedig mindenki más Európában. Mert - ne feledjük - az EP-ben nem „brüsszeli bürokraták”, hanem a nép által közvetlenül választott képviselők ülnek. Ha nem jutott be elég szélsőjobbos, az azért van, mert Európa népei nem kérnek belőlük.

Legyinthetnénk, hát, így jártak. Mi szóltunk. Van azonban egy bökkenő. A dolog súlyosan érinti Magyarország európai befolyását is. Ha a FIDESZ - és a Jobbik - a partvonalon van, akkor a Parlament csak a hét ellenzéki képviselő - a 4 DKs, a 2 Momentumos, és az 1 MSzPs - hangjára fog figyelni. Ők azok, akik a házban egyáltalán bármit el tudnak majd érni. Egyedül ők akadályozhatják meg, hogy Magyarország legyen az a bizonyos Nowehere Land. Mert az nem lenne vicces.

Addig is, és nem először, a FIDESZ-esek pont azt fogják csinálni, amivel az ellenfeleiket eddig vádolták. Bejárnak stemplizni, és felveszik a busás fizetésüket. Nagyjából a semmiért.

(a kép innen való)

 

süti beállítások módosítása